De regionale werking van Natuurpunt voor Westmalle, Zoersel, Schilde, Oelegem, Ranst, Wommelgem, Wijnegem, Borsbeek, Deurne, Borgerhout, Berchem en Antwerpen.

Zwammenwerkgroep ontdekt nieuwe zwam

Terug naar lijst

Geplaatst door Natuurpunt Schijnvallei op

In oktober 2014 deed Johan Dierckx van de planten- en zwammenwerkgroep een unieke vondst. Op een afgewaaide tak in het park van Schilde zag hij honderden kleine oranje zwammetjes. Niemand wist precies over welke soort het ging.

Tot specialist Bernard Declerq enkele maanden later het zwammetje op naam bracht. Hij determineerde dit vurig zwammetje  als de imperfecte vorm van de zakjeszwam Stilbocrea gracilipes.

Wat zijn zakjeszwammen?

Zakjeszwammen horen thuis in het rijk van de schimmels. Ze planten zich voort door middel van sporen die zich in zakjes bevinden. Die sporenzakjes zijn zo klein dat je ze enkel kan waarnemen met een microscoop.

Over Stilbocrea gracilipes

De wit bestoven zwarte steelwand onder het oranje bolletje zit vol met sporen. De wand bestaat uit zwarte gladde langgerekte cellen waaraan doorschijnende, wrattige ronde tot knotsvormige cellen vastzitten.

Unieke vondst

Deze soort is nieuw voor België en ook voor Nederland, een primeur voor de planten- en zwammenwerkgroep van Natuurpunt Schijnvallei.

Meer weten?

De planten- en zwammenwerkgroep trekt er wekelijks op uit. Afhankelijk van het seizoen komen mossen, lichenen, planten en/of paddestoelen aan bod.

Ga je graag mee? Klik dan hier voor meer info

Tekst: Staf Brusseleers / Philip Barbaix